Mexicaanse onafhankelijkheid

Mexicaanse onafhankelijkheid

‘IIIIII’m every woman…it’s all in meeee!’, klinkt door de muziekboxen. Volledig in mijn sas kruip ik achter mijn laptop. In de airco. Halleluja. Ik zit in het café tegenover mijn hostel dat gerund wordt door een geweldig gay stel. Waar kan ik beter aan mijn blog werken dan hier? 

Mijn favoriete koppel op het eiland is een fijn stel. Hij uit Mexico-city, hij uit Oregon, V.S. Samen verhuisden ze na 20 jaar States naar Isla Mujeres om er twee café’s te openen. Met de beste frappucino’s en eigengemaakt brood. Sinds een maand mogen ook zij overal in Mexico trouwen. Daarvoor was dat alleen wettelijk mogelijk in Mexico-stad. Een voorbeeld van de twee gezichten die Mexico mij telkens laat zien: die van de onveranderlijk ouderwetse pater familias en die van de jonge vrije wereldburger.

Mijn favoriete koppel legt me uit hoe dubbel de band met de V.S. is. Jongeren op het eiland verruilen niet alleen de bloemrijke traditionele kleding voor jeans maar adopteren ook de Amerikaanse vrijheidsidealen. Voor het eerst hoor ik een Mexicaan de positieve invloed van de V.S. op zijn land benoemen. Wat de liefde met een mens doet…

De dubbele relatie tussen de twee landen voert ver terug. Mijn lief leert me al Skypend dat de Amerikaanse onafhankelijkheid aanzet gaf tot de Mexicaanse onafhankelijkheid. Want Amerika was als eerste kolonie die zich vrij maakte van haar kolonisator een voorbeeld. Als tijdens de verlichting Spanje door Napoleon wordt bezet lijken de door de Amerikaanse onafhankelijkheid geplante zaden rijp. De katholieke priester Miguel Hidalgo start de onafhankelijkheidsstrijd op 16 september 1810 met een oproep tot onafhankelijkheid, door het luiden van de klokken in Dolores; de ‘Grito de Dolores’ (de kreet van Dolores). De strijd tegen de Spaanse overheersing houdt nog elf jaar aan voordat Spanje uiteindelijk op 24 augustus 1821 de Mexicaanse onafhankelijkheid erkent.

Maar waar in de V.S. onafhankelijkheid een echte natie schepte, zo verdeeld bleef Mexico. Van oudsher bestaat Mexico uit vele verschillende bevolkingsgroepen. Iets wat destijds kolonisatie door de Spanjaarden via een uitgekiende verdeel en heers politiek makkelijk maakte. Mexicaanse onafhankelijkheid betekende dan ook vooral onafhankelijkheid voor de kleine elite die de macht had. Zij kon profiteren van de nieuw geboren staat die haar een enorm en rijk grondgebied bood om van te profiteren. Letterlijk werd het land in de vorm van olie, water en mineralen verkocht aan buitenlandse investeerders. De V.S. op de eerste plaats. De elite werd rijker terwijl bodemschatten en winsten naar het buitenland vloeiden. De arme bevolking in slaafse omstandigheden achterlatend.

Zoveel jaar later is veel hetzelfde. Het doet me denken aan een kind van een verslaafde, gewelddadige ouder. Aan hoe die ofwel volledig voor het juiste pad ofwel voor hetzelfde pad kiest. De V.S. lijken te hebben gekozen voor het voorbeeld dat ze ooit werden gegeven. Vakkundig brengen ze hun kolonialistische voorbeeld nu zelf in de praktijk. Maar dan wel zoals dat anno 2015 gebruikelijk is; verborgen onder retoriek van mensenrechten, gelijkheid en vrijheid.

Bovenstaande overwegend zit ik innig te genieten van mijn American cookie. Je zou er toch haast schizofreen van worden.

PS. Ga je naar Isla Mujeres? Ga dan zeker even langs café Rooster voor zo’n American cookie en ijskoude frappucino. Tegenover hostel Poc na. Kan niet missen.